lunes, 20 de julio de 2009

Léxico: bocois, pitotes, pipas...



Os recipientes nos que se conservaba o viño na adega, todos eles de forma similar, recibían diferentes nomes, principalmente en función da súa capacidade:
  • Barril: máis pequeno que o bocoi;
  • Barrica: barril pequeno; este nome tamén se aplicaba ós recipientes empregados para comercializar os arenques e as sardiñas afumadas;
  • Bocoi: de gran capacidade, entre 300 e 700 litros;
  • Cuba: de gran capacidade, soía colocarse en posición vertical;
  • Fuste: pipa;
  • Pipa: máis pequena que un bocoi; entre 250 e 500 litros;
  • Pipo: pipote;
  • Pipote: pipa pequena;
  • Tinalla: non tiña tapa; era un medio bocoi que se empregaba para ferver o bagazo durante varios días antes de vertelo nas pipas;

Os paisanos galegos raramente expresaban a capacidade dos recipientes para líquidos, principalmente o viño, en litros, senón en olas (16 litros), en moios (16 olas, aproximadamente 258 litros) ou en medios (8 olas, 125 litros); a ola galega equivale á cántara de Castela.

Facemos notar que ó empregar como base 0 16 podían dividir varias veces por metades obtendo cantidades enteiras (16, 8, 4, 2, 1).

1 comentario:

  1. 1 ola = 16 1/2 ou 16 litros (según a zona)
    1 moio = 132 ou 128 litros (é dicir: 8 olas)
    1 Bocoi = 5 moios

    ResponderEliminar