viernes, 27 de marzo de 2009

A alimentación


Os galegos soían facer cinco comidas ó día:
  • O almorzo;
  • A parva ou as once;
  • O xantar;
  • A merenda;
  • A cea;
Os alimentos que inxerían en cada unha destas comidas variaba en función das distintas circunstancias:
  • As épocas do ano, as necesidades enerxéticas segundo as tarefas que realizaban en cada momento e os productos dos que dispoñían en cada estación;
  • As idades, o sexo e, incluso, o status familiar;
  • A posibilidade de engadir ós productos domésticos outros mercados na taberna ou no ultramarinos;
  • A capacidade económica das familias;
  • A condición da poboación (rural, urbana, marítima...);
Os alimentos básicos da dieta galega eran o pan, as patacas, as verduras (grelos, repolo, coliflor e bretóns) e a carne de porco, que constituían unha dieta bastante monótona, pero a rutina rompíase sempre que se podía:
  • Cando se cocía o pan, aproveitábase a quentura do forno para facer empanadas de bacallao, de sardiñas, de berberechos, de carne ou "do que viñera á man, incluso de pescado en salazón", afirma unha informante do Concello de Teo;
  • As festas e celebracións tiñan cada unha delas uns menús propios, moito máis variados e elaborados;
  • Á dieta habitual engadíanse en cada momento os froitos da tempada: castañas, pementos, tomates, xudías...
  • Cando había xornaleiros no campo ou na casa (carpinteiros, costureiras, xastres...) a familia esmerábase ofrecéndolles os millores productos con que contasen (chourizos, queixo, tortillas, etc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario