
Os galegos soían facer cinco comidas ó día:
- O almorzo;
- A parva ou as once;
- O xantar;
- A merenda;
- A cea;

- As épocas do ano, as necesidades enerxéticas segundo as tarefas que realizaban en cada momento e os productos dos que dispoñían en cada estación;
- As idades, o sexo e, incluso, o status familiar;
- A posibilidade de engadir ós productos domésticos outros mercados na taberna ou no ultramarinos;
- A capacidade económica das familias;
- A condición da poboación (rural, urbana, marítima...);

- Cando se cocía o pan, aproveitábase a quentura do forno para facer empanadas de bacallao, de sardiñas, de berberechos, de carne ou "do que viñera á man, incluso de pescado en salazón", afirma unha informante do Concello de Teo;
- As festas e celebracións tiñan cada unha delas uns menús propios, moito máis variados e elaborados;
- Á dieta habitual engadíanse en cada momento os froitos da tempada: castañas, pementos, tomates, xudías...
- Cando había xornaleiros no campo ou na casa (carpinteiros, costureiras, xastres.
..) a familia esmerábase ofrecéndolles os millores productos con que contasen (chourizos, queixo, tortillas, etc.
No hay comentarios:
Publicar un comentario